10 Internet of Things-trends voor de nabije toekomst

McKinsey&Company bespreekt in dit artikel een aantal voorspellingen over het Internet of Things. Het gaat om trends voor de nabije toekomst. Het Amerikaanse bedrijf baseert zich daarbij op hetgeen hun adviseurs in de praktijk tegen zijn gekomen. In totaal worden 10 van deze IoT-trends besproken. Wij lichten er hieronder een aantal uit.

IoT als onderdeel van je gehele bedrijfsplan

In het verleden werd het Internet of Things vaak gezien als een technologische uitdaging. Het maximaliseren van de economische impact van een IoT-inspanning vraagt echter ook om veranderingen in de rest van het bedrijf. Het aansluiten van een windturbine op het internet betekent bijvoorbeeld dat voorspellend onderhoud mogelijk wordt. Maar als er vervolgens geen vervangend onderdeel geleverd kan worden, heb je nog niets aan die verbonden windmolen.

Het Industrial Internet of Things als winnaar

Gelukkig weet de industrie vaak al wel de vruchten te plukken van het IoT. Of misschien moeten we zeggen dat hen dat juist lukt. We spreken in dit kader ook wel van het Industrial Internet of Things, oftewel het IIoT. Bedrijven in deze sector zetten de technologie onder meer in om productiekosten te verlagen en opbrengst te verhogen. Als voorbeeld wordt een energiebedrijf genoemd dat de productiekosten per eenheid over vijf jaar met 33 procent wist te verlagen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

tablet artificial intelligence ai smart home huis woning

De opkomst van de smart home

De smart home lijkt zijn hype eindelijk waar te maken. In het artikel worden specifiek Alexa en Google Assistant genoemd, die ondanks enkele beveiligings- en privacyproblemen, steeds vaker te zien zijn in onze woningen. Eerdere producten voor in de smart homes waren te duur, te ingewikkeld, en minder toekomstbestendig. Consumenten gebruiken de genoemde smart home-apparaten nu echter wel veelvuldig om te winkelen, entertainment te bedienen, de thermostaat en verlichting aan te passen en zelfs koffie te zetten.

Dataveiligheid en privacy

Gelukkig gaan bedrijven steeds bewuster met onze data en privacy om. Zo is in de afgelopen jaren al flink ingeperkt wie toegang heeft tot de verzamelde data. Bovendien hebben veel overheden strikte data- en privacyregels geïmplementeerd, vaak om goede redenen. Geschillen en juridisch getouwtrek over het eigendom en de toegang tot data kunnen ontwikkelingen op het gebied van het IoT echter wel in de weg staan.

Cybersecurity op de agenda

Cybersecurity staat hoog op de agenda van veel bedrijven. Logisch want er vinden veel aanvallen op IoT-apparaten plaats. Ook zijn de kosten van zo’n aanval hoog en is de schade vaak ernstig. Toch gaan vrijwel alle bedrijven die zijn aangevallen (en daarbij aanzienlijk beschadigd zijn) gewoon door met hun IoT-activiteiten. Anders gezegd: cybersecurity is een grote zorg, maar in de meeste gevallen geen belemmering voor IoT-adoptie.

Van de cloud naar de edge

Veel mensen denken dat IoT-data altijd in de cloud verwerkt wordt. Zeker waar de kosten voor gegevensoverdracht hoog zijn, vindt de verwerking ook wel plaats aan de edge. Dat wil zeggen vlakbij waar de gegevens zijn geproduceerd. Soms is het verplaatsen van analyse naar de edge simpelweg kosteneffectiever. Soms heeft de keuze echter ook met responstijd te maken. Denk maar een autonome voertuigen. Voor deze bewegende voertuigen is een edge-based oplossing in verband met latency veel interessanter.

IoT en AI als gouden combinatie

Het IoT verzameld data. Om die data te analyseren, wordt steeds vaker Artificial Intelligence (AI) gebruikt. Gelukkig zijn op dit gebied inmiddels ook echt goede resultaten zichtbaar. Zeker machine learning is een bijzonder bruikbare technologie gebleken. Het onderzoek van McKinsey&Company laat zien dat 60 procent van de bedrijven die IoT gebruiken, inmiddels ook gebruik maken van AI en machine learning om de data te gebruiken.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

14 praktijkvoorbeelden van IoT-implementaties
Haal meer uit je IoT-toepassingen met Artificial Intelligence (AI)
De keten van slimme oplossingen: sensoren, IoT, Big Data en AI
Wat zijn predictive en prescriptive analytics en wat is het verschil?

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: