Van 1G naar het huidige 5G; de generaties hebben elkaar snel opgevolgd. Elk nieuw tijdperk heeft niet alleen de manier waarop we communiceren veranderd, maar heeft ook de deur geopend naar innovaties die voorheen ondenkbaar waren. En inmiddels verschijnt 6G alweer aan de horizon.
In dit artikel maken we een rit langs de ontwikkeling van de verschillende generaties mobiele netwerken. Uiteraard te beginnen met 1G. Het is nog geen mensengeneratie geleden dat 1G ingevoerd werd. Het eerste netwerk voor mobiele telefonie werd namelijk begin jaren 80 uitgerold. Daarmee werden signalen niet langer via een lijn, maar via radiosignalen verzonden. Omdat het netwerk nog wel analoog was, was het enkel geschikt om te bellen. Bellen deed je dankzij 1G echter wel voor het eerst op een mobiel toestel.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Bron: 5G 6G & O-RAN via LinkedIn.
2G, ook bekend als GSM (Global System for Mobile Communications), markeerde een grote sprong vooruit in mobiele communicatie. Met een doorvoersnelheid variërend van 9,6 Kbps tot 236 Kbps bood 2G de mogelijkheid tot tekstberichten en beperkte gegevensoverdracht,. Zo konden we via het netwerk tekstberichten een mms-berichten versturen. De latency van 2G bedroeg tussen de 300-1000 ms.
Om die datavolumes op mobiel aan te kunnen, werd 3G uitgerold. Dit netwerk kon een grotere hoeveelheid data verwerken en versturen, met een hogere snelheid. Smartphones maakten het reguliere internet toegankelijk en makkelijk in gebruik. Gebruikers konden genieten van snelheden tussen 384 Kbps en 42 Mbps, waardoor de weg werd vrijgemaakt voor mobiele internettoegang en de opkomst van applicaties. De latency werd verminderd naar 100-500 ms.
In 2010 volgde de invoering van 4G-technologie. 4G, ook bekend als LTE (Long-Term Evolution), bracht een ware revolutie teweeg. Met snelheden variërend van 100 Mbps tot 1 Gbps bood het een naadloze ervaring voor streamingdiensten, online gaming en de groeiende wereld van het Internet of Things (IoT). Latency daalde verder naar 30-100 ms. Inmiddels zijn we alweer 10 jaar verder en is het tijd voor de uitrol van het 5G-netwerk.
De introductie van 5G betekende een enorme sprong vooruit. Met indrukwekkende doorvoersnelheden van 10 Gbps tot 20 Gbps, heeft 5G de weg vrijgemaakt voor technologische doorbraken. Het heeft de deur geopend naar autonome voertuigen, augmented reality en nog veel meer, dankzij de bijna onmiddellijke latentie van 1-10 ms. Ook is 5G flexibeler, zo is het mogelijk het mobiele netwerk in aparte ‘slices’ op te delen. Dat betekent dat we een op maat gemaakte connectie voor een groep toepassingen kunnen realiseren, waarbij de focus bijvoorbeeld op betrouwbaarheid of laag energieverbruik ligt. Ook neemt de connectiedichtheid toe, zodat er tot wel een miljoen IoT-apparaten per vierkante kilometer aangesloten kunnen worden.
6G belooft de grenzen van draadloze communicatie verder te verleggen. Met verwachte doorvoersnelheden van 100 Gbps tot 1 Tbps en sub-milliseconde latentie, zullen nieuwe mogelijkheden zich aandienen. Het gebruik van THz-frequenties en geavanceerde netwerkarchitecturen zal de spectrumefficiëntie naar nieuwe hoogten stuwen.
Meer weten over wat er allemaal mogelijk is? Neem gerust contact met ons op.