Cybersecurity: wat zijn tweefactorauthenticatie en meerfactorauthenticatie?

In dit artikel behandelen we tweefactorauthenticatie en meerfactorauthenticatie. Wat betekenen deze termen? En waarom zijn ze zo belangrijk?

Je accounts beveiligen

Wist je dat de gemiddelde internetgebruiker bijna 20 online accounts heeft? Het gaat dan bijvoorbeeld om je social media-accounts, je emailaccount, en allerlei accounts bij webshops en online diensten. Om in te loggen op die accounts gebruik je een gebruikersnaam (vaak je e-mailadres) en een wachtwoord. Uiteraard is het altijd goed om een sterk wachtwoord te maken. Desalniettemin is het ook altijd een goed idee om je te verdiepen in tweefactorauthenticatie. Door een tweede verificatiemethode in te schakelen, maak je het hackers namelijk een stuk lastiger om je gegevens te stelen.

Lees meer: Wat is een honeypot en wat is de rol ervan in cybersecurity?

Wat is authenticatie?

Authenticeren is het proces waarbij vastgesteld wordt of iets waar is. Als we het over tweefactorauthenticatie (ook wel: tweestapsverificatie) hebben, gaat het om het proces waarbij de identiteit van een gebruiker op twee manieren wordt gecontroleerd. Ander gezegd: bij tweefactorauthenticatie wordt de identiteit van de gebruiker vastgesteld door middel van twee factoren. Het is dus een extra vorm van toegangsbeveiliging, naast het invullen van je wachtwoord, bijvoorbeeld wanneer je wilt inloggen op een pc, systeem of account.

Omdat het meerdere bewijzen van je identiteit vraagt, is tweestapsverificatie een vorm van meerfactorauthenticatie. In het vervolg van dit artikel spreken we zodoende over meerfactorauthenticatie.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

laptop computer internet wifi toetsenbord

De vormen van meerfactorauthenticatie

Dat authentiseren bij meerfactorauthenticatie kan op verschillende manieren gebeuren. Denk aan een wachtwoord, een pincode of een beveiligingsvraag. Ook kan er bijvoorbeeld een code verstuurd worden naar je telefoon of e-mailadres. Of denk aan een app die wisselende codes genereert die je binnen een bepaalde tijd moet invoeren. Ten slotte noemen we vingerafdrukken en gezichtsherkenning.

Kort gezegd is tweestapsverificatie of meerfactorauthenticatie is een manier om je online accounts beter te beveiligen tegen hackers. Belangrijk om te onthouden is dat het om een combinatie van zeker twee verschillende manieren van authentiseren moet gaan. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een wachtwoord én een code die per sms verstuurd wordt. Of neem pinnen: de eerste factor is je bankpas en de tweede factor is je pincode!

Meer lezen: Nederlanders maken zich amper zorgen over digitale veiligheid

Blijf altijd alert!

Meerfactorauthenticatie is een extra beschermingslaag voor je accounts. Ook meerfactorauthenticatie is niet waterdicht. Stel dat de tweede beveiligingsfactor een code is die naar je emailadres wordt gestuurd. Wanneer de hacker ook over het wachtwoord van je emailadres beschikt, kan deze dus gewoon de code onderscheppen. Blijf dus zelfs als je meerfactorauthenticatie gebruikt alert! Dat betekent dus kiezen voor sterke en veilige wachtwoorden én niet overal hetzelfde wachtwoord gebruiken.

Lees meer over onze oplossingen op het gebied van cybersecurity.

Wat kan 3Bplus doen om jouw cybersecurity te verbeteren?

Cybersecurity strekt zich uit van de beveiliging van je netwerken tot aan de beveiliging van je applicaties en de beveiliging van data, zowel bij de overdracht als bij de opslag. Wij kunnen je helpen bij al deze vormen. Dat geldt niet enkel voor de beveiliging van je bestaande systemen, netwerken en programma’s; ook voor vragen over het beveiligen van bijvoorbeeld de cloud, 5G en Internet of Things (IoT) kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Kabinetsplannen om 5G-netwerken te beveiligen tegen misbruik
Wat is een sockpuppet en wat is het verschil met een troll?
De toekomst van werk: 3 technologische innovaties op de werkvloer
Datalekken vinden meestal onopzettelijk plaats; dit zijn 4 oorzaken

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: