De vraag naar zonnepanelen daalt. Voor bedrijven blijven zonnepanelen echter rendabel. Lees meer over strategisch energiebeheer, lokale elektriciteitsuitwisseling en de opkomst van slimme batterijen.
De vraag naar zonnepanelen neemt af, zo blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur. Dat lijkt een gevolg van berichtgeving over het afbouwen van de salderingsregeling en de mogelijke kosten voor het terugleveren van elektriciteit aan het elektriciteitsnet. De vraag die bij veel ondernemers speelt, is of zonnepanelen wel rendabel blijven voor bedrijven. Het korte antwoord is: ja, zeker wel. In dit artikel bekijken we waarom dat zo is en benoemen we drie verklaringen.
Veel bedrijven gebruiken de meeste stroom op de momenten dat zonnepanelen maximaal stroom opwekken. Dat betekent dat de opgewekte stroom meteen ter plaatse gebruikt kan worden en er überhaupt weinig tot niets teruggevelerd wordt aan het net.
Gebeurt dat bij jouw bedrijf nog niet? Je kunt ook extra inzetten op slim energiebeheer. Bijvoorbeeld door processen die veel elektriciteit verbruiken rond het middaguur, wanneer de zonnepanelen de hoogste opbrengst hebben, te plannen. Hierdoor wordt het overschot aan elektriciteit verder geminimaliseerd.
De salderingsregeling was sowieso al niet van toepassing voor bedrijven met een grote aansluiting. En omdat dit soort bedrijven vaak toch al niet voldoende zonnepanelen kunnen plaatsen om hun totale verbruik te dekken, zullen ze überhaupt zelden of nooit elektriciteit terug leveren aan het net.
Houdt jouw bedrijf wel energie over? Je zou kunnen kijken naar het verkopen van overtollig opgewekte elektriciteit aan andere bedrijven in je omgeving. Dit kan worden o.a. gerealiseerd via een energie hub, waarbij elektriciteit direct wordt uitgewisseld tussen bedrijven. Fijne bonus: dankzij zo’n hub hoeven je buren natuurlijk ook geen elektriciteit meer in te kopen van het net.
We noemen tot slot het opslaan van zonne-energie in slimme batterijen, waarmee je zelf optimaal gebruik kunt maken van je eigen zonne-energie. Met slimme batterijen kun je namelijk overtollige energie opslaan voor later gebruik, ook tijdens perioden waarin de vraag hoog is en de zon niet schijnt.
Met het vooruitzicht van de afschaffing van de salderingsregeling en de mogelijkheid om te moeten betalen voor het terug leveren van energie, wordt de rol van slimme batterijen nóg relevanter. In plaats van de energie terug te leveren tegen een lagere vergoeding of zelfs tegen betaling, kan de overtollige energie nu immers worden opgeslagen in batterijen voor later gebruik. Ook het afschakelen van zonnepanelen wordt in de nabije toekomst een optie. Wanneer je de energie zelf niet nodig hebt of de batterij volledig opgeladen is, is dit een valide optie.
De combinatie van zonnepanelen en slimme batterijtechnologieën biedt bedrijven flexibiliteit en controle over hun energievoorziening, zelfs in een veranderend regelgevingsklimaat.
De investering in zonnepanelen, met name op bedrijfsdaken, blijft wat ons betreft een rendabele keuze. Door daarnaast slimme strategieën toe te passen, kunnen ondernemers niet alleen zelfvoorzienend zijn, maar zelfs bijdragen aan de duurzaamheid op het totale bedrijventerrein. De combinatie van zonnepanelen en geavanceerde batterijtechnologieën opent nieuwe perspectieven voor bedrijven om te profiteren van hernieuwbare energie en tegelijkertijd kosten te besparen.
Wij helpen je graag met zonnepanelen, slimme batterijen en nog veel meer oplossingen op het gebied van energie en duurzaamheid. Neem gerust contact op voor meer informatie.