078-2034021 algemeen@3bplus.nl

Zorg: inzet van technologie bij diagnose en behandeling corona

In ons vorige artikel keken we naar manieren waarop technologie ons kan helpen voldoende afstand tot anderen te bewaren. Aanvullend bespreken we in dit artikel technologie die ingezet kan worden bij de diagnose en behandeling van het coronavirus. We bespreken een aantal voorbeelden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

laptop dokter e-health zorg gezondheid gezondheidszorg wifi internet computer

Slimme pleisters met sensoren

We beginnen met een oplossing die we tegenkwamen in de Gelderlander. We lezen in het artikel dat het ziekenhuis Rijnstate Arnhem coronapatiënten na ontslag uit het ziekenhuis gaat volgen met slimme pleisters. De sensoren in deze pleisters meten vitale functies, namelijk: hartslag, bloeddruk, ademhaling en temperatuur. Vervolgens worden de resultaten doorgegeven aan het ziekenhuis, zodat artsen kunnen bepalen welke coronapatiënten (extra) zorg nodig hebben. De resultaten kunnen ook over langere termijn gemonitord worden, zodat trends zichtbaar worden.

Temperatuur meten met het IoT

We spraken er eerder ook al over: het meten en analyseren van lichaamstemperatuur. Vodafone en Digital Barriers doen dit in Engeland middels een Internet of Things-oplossing. De oplossing (via IoT Journaal) is bedoeld voor kantoren en andere ruimten waar grotere aantallen mensen bij elkaar komen. Het systeem kan op afstand de lichaamstemperatuur van 100 mensen per minuut meten en analyseren. Als er iemand koorts blijkt te hebben, volgt een melding die meteen op een tablet of laptop te zien is. Ook bij deze oplossing zijn er wederom trendrapportages te bekijken.

De inzet van wearables bij corona

Om het coronavirus in een vroeg mogelijk stadium te herkennen, wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om wearables en andere draagbare sensoren in te zetten. Op ICT Health lezen we dat het UMC Utrecht een slimme armband wil testen. Deze armband meet continu iemands temperatuur en ademhaling, zodat eventuele symptomen in een vroege stadium gesignaleerd kunnen worden. De armband wordt normaliter gebruikt door vrouwen zie willen weten wanneer ze vruchtbaar zijn. De metingen die gedaan worden voor het bepalen van de eisprong kunnen ook gebruikt worden bij het bepalen van beginnende koorts. Daarnaast hebben kuchen en benauwdheid ook een effect op de ademhaling.

Analyse met machine learning

In hetzelfde artikel wordt ook een smartwatch genoemd die oorspronkelijk ontwikkeld is voor de monitoring van Parkinsonpatiënten. De smartwatch kan onder meer een verhoogde hartslag of verminderde weerstand van de huid opmerken, hetgeen kan wijzen op de aanwezigheid van ziekten en infecties. Ook deze smartwatch moet nog getest worden. De metingen wil men vervolgens met behulp van machine learning analyseren. Wanneer uit de metingen blijkt dat de drager mogelijk besmet is, dan wordt deze gevraagd zich zo snel mogelijk te laten testen.

Mondkap met biologische sensoren

Ten slotte noemen we een oplossing die aan de Amerikaanse universiteiten Harvard en MIT (via RTL Nieuws) wordt ontwikkeld. Aldaar werkt men aan een mondkapje dat oplicht als het longvirus wordt gedetecteerd. De methode kan helpen bij het in kaart brengen van besmettingen. Het mondkapje werkt met biologische sensoren, die wanneer de drager (die besmet is met het coronavirus) ademt, hoest of niest binnen één tot drie uur een fluorescerend licht afgeven. Dat is bijvoorbeeld handig bij een eerste screening in een ziekenhuis, maar ook op vliegvelden wanneer mensen bij de gate wachten om aan boord te gaan.

Meer weten over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Onze omgeving coronaproof maken met deze technologie
Coronaproof met sensoren én oog voor onze privacy
De inzet van zorgrobots tijdens de coronacrisis
Overzicht: Nederlandse tech-bedrijven die de coronacrisis bestrijden

nl_NLNederlands