Zorg: ambulances sneller ter plaatse met Artificial Intelligence

Ambulances kunnen dankzij Artificial Intelligence (AI) sneller ter plekke zijn. De slimme techniek kan namelijk voorspellen waar de kans het grootst is dat er medische hulp nodig is. Op die manier kan alvast een ambulance onderweg gestuurd worden, zodat deze er sneller is wanneer er echt iets gebeurt. Het AI-systeem doet zijn voorspellingen op basis van eerdere ambulanceritten.

AI-algoritme voorspelt noodsituaties

Het wordt steeds lastiger voor ambulances om binnen de wettelijk aanrijtijd van 15 minuten ter plekke te zijn (via EenVandaag). Dat komt onder meer door de groeiende vraag naar noodhulp en door bezuinigingen waardoor er minder locaties zijn van waaruit ambulances kunnen vertrekken. Gelukkig kan Artificial Intelligence (AI) uitkomst bieden. Het gaat specifiek om een AI-algoritme dat kan voorspellen waar en wanneer de kans op een hulpvraag het grootst is.

Het AI-algoritme kan dus voorspellingen doen over de plaatsen waar relatief veel hulpvraag nodig zal zijn op bepaalde tijden. Op die plaatsen kunnen vervolgens preventief ambulances worden geplaatst. Door ambulances te spreiden naar plaatsen waar de kans op een hulpvraag het grootst is, kan de aanrijtijd verbeterd worden.

Lees meer: Wat weten we al over het effect van 5G op onze gezondheid?

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

ambulance ziekenhuis zorg gezondheidszorg

Zo werkt het Artificial Intelligence-algortime

Om tot zijn voorspellingen te komen, maakt het AI-systeem gebruik van data over eerdere ambulanceritten. Door tienduizenden ambulanceritten in te voeren is het systeem in staat een analyse te maken en te berekenen waar en wanneer de kans op een hulpvraag het grootst is.

Twee jaar geleden wisten de ambulances van de veiligheidsregio’s Flevoland, Gooi en Vechtstreek en Zuid-Holland-Zuid in 93 procent van de gevallen binnen die vijftien minuten aanrijtijd te arriveren. Sinds de invoering van het door Stokhos Emergency Mathematics ontwikkelde AI-systeem is het percentage naar 95 procent gestegen. Dat klinkt misschien niet als heel veel, maar in de praktijk gaat het om maar liefst 700 ambulanceritten.

Uiteraard kan het ook gebeuren dat een incident uitblijft op de door AI aangewezen locatie. Toch blijkt ook dan dat het totaal aantal gereden kilometers en de tijd dat ambulances onderweg zijn daalt. Het is dus niet zo dat ambulancepersoneel nu meer rijdt dan vroeger. Het AI-systeem zorgt namelijk ook voor maximale efficiëntie.

Lees meer: Zo veranderen wearables de gezondheidszorg

Wat 5G kan betekenen voor ambulances

We schreven vorige week trouwens ook al over een technologische innovatie voor ambulances. Het ging specifiek over de lage latency van 5G, die belangrijk is bij het ophalen van data, zoals van verkeerssystemen. 5G staat toe dat hulpdiensten die data zo’n beetje in realtime op kunnen halen. Dat is bijvoorbeeld handig om te allen tijden te weten waar de ambulances rondrijden. Door ambulances te voorzien van een tracker die verbonden is met internet, weet men waar de ambulances zijn én welke verkeerssituaties hen te wachten staan. Je kunt de locatiedata namelijk ook combineren met data over verkeersdrukte en weersomstandigheden. Daarmee kan de te rijden route geoptimaliseerd worden.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Machine learning-algoritme draagt bij aan langer thuis wonen
Slimme brillen en slimme matrassen in de ouderenzorg
AI-algoritme beoordeelt nut hersenoperatie Parkinsonpatiënten
Artificial Intelligence kan coronapatiënten herkennen aan hun hoest

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: