Slimme oplossingen

Slimme oplossingen slimme apparaten whitepaperMet slimme oplossingen en apparaten kunnen we ons leven enorm verbeteren en verrijken. We kunnen bijvoorbeeld voorspellend onderhoud realiseren en energie besparen. Deze oplossingen en apparaten zijn “slim” dankzij de inzet een keten van technologieën. In deze whitepaper bespreken wij deze keten.

De inhoud van deze whitepaper

Om apparaten en oplossingen slim te maken, wordt een keten van technologieën ingezet. Deze keten bestaat uit sensoren, Internet of Things (IoT), Big Data en Artificial Intelligence (AI). De sensoren in IoT-toepassingen verzamelen Big Data. Deze data wordt vervolgens (in de Cloud) geanalyseerd door AI. Door de inzet van AI worden de IoT-apparaten “intelligent”. Ze kunnen daardoor op ieder moment informatie uitwisselen en acties in gang zetten. In deze whitepaper behandelen we alle elementen in deze keten. We geven definities, gaan in op de werking van de technologie en bespreken voorbeelden van slimme oplossingen en apparaten.

Machine learning

Onze whitepaper kent ook een stuk verdieping. We gaan namelijk ook in op machine learning, neurale netwerken en deep learning. In onze keten van slimme apparaten en oplossingen is het nodig om AI-systemen de mogelijkheid te geven hun eigen kennis te vergaren door patronen uit data te halen. De informatie over machine learning, neurale netwerken en deep learning kan in principe overgeslagen worden. We hebben echter geprobeerd om ook deze materie zo helder mogelijk uit te leggen.

Smart cities

Het ultieme voorbeeld van een slimme oplossing is een slimme stad, oftewel een smart city. Een smart city wil antwoord bieden op de uitdagingen van onze tijd, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid als levenskwaliteit. Om die doelstellingen te behalen, zetten smart cities de beschreven keten van technologie in: sensoren, IoT, Big Data en AI. Smart cities zijn al lang geen toekomstmuziek meer. Je vindt ze overal ter wereld, zo ook in Nederland. Zodoende kunnen we ook voorbeelden van smart city-technologie geven.

Nadelen van slimme oplossingen

Wij zien een toekomst voor ons waarin slimme oplossingen en apparaten ons leven verrijken. We zijn echter niet blind voor de nadelen van technologie. Zodoende hebben we in deze whitepaper ook aandacht voor eventuele gevaren. We bespreken in dat kader onder meer privacybezwaren en databeveiliging. Ook stellen we een aantal maatregelen op, waarmee we ons er zoveel mogelijk van kunnen verzekeren dat de gevaren van slimme apparaten en oplossingen geminimaliseerd worden.

Waarom deze whitepaper?

We hebben deze whitepaper geschreven omdat we merkten dat bestaande literatuur over slimme oplossingen en slimme apparaten vaak erg moeilijk was en veelal slechts onderdelen van de keten beschreef. Met deze whitepaper willen wij onze kennis delen, maar dan op een begrijpelijke manier. Het is mogelijk de hoofdstukken los van elkaar te lezen. We hebben echter juist ook aandacht voor de verbanden. Het gaat in onze keten namelijk uiteindelijk om de datagedreven toegevoegde waarde die ontstaat wanneer alle elementen samenkomen in slimme oplossingen.

Download onze whitepaper

U kunt onze whitepaper over slimme oplossingen en slimme apparaten gratis downloaden. Bij 3Bplus vinden we het namelijk belangrijk dat informatie vrijelijk voor iedereen beschikbaar is. Zodoende bieden we de whitepaper aan in pdf-formaat.

Mocht u in gesprek willen gaan over onze whitepaper dan horen wij dat graag. We wensen u in ieder geval veel leesplezier.

  •