078-2034021 [email protected]

Alles dat je moet weten over smart cities

Alles dat je moet weten over smart cities: van definitie tot werking

In dit artikel bespreken we smart cities. Wat zijn slimme steden en wat willen ze bereiken? We hebben daarbij in het bijzonder aandacht voor de rol van technologie, zoals het Internet of Things en big data.

gebouw bomen groen duurzaamheid smart stad city

Waarom we wel smart cities van onze steden moeten maken

In 2007 is het aantal mensen dat in steden woont voor het eerst het aantal mensen in plattelandsgebieden overschreden. In 2030 zal dat zelfs 60 procent zijn en in 2050 driekwart van de mensheid. Daarnaast groeien grote steden steeds verder. In 2016 woonde 23 procent van de wereldbevolking in steden met meer dan 1 miljoen inwoners en de onderzoekers verwachten een groei naar 27 procent in 2030. 

Wat zijn smart cities: een korte definitie van een slimme stad

Mensen voelen zich aangetrokken tot steden door de vele kansen op (beter) werk en een beter leven. Maar het leven in steden levert niet alleen maar voordelen op. Zo is het leven in een stad vaak duurder, onveiliger, eenzamer en ongezonder. Een smart city wil antwoord bieden op deze uitdagingen. Een ideale smart city is een stad waar het prettig en gezond wonen is, waar je kunt beschikken over betrouwbaar transport, waar (goed) werk is, en waar het gezellig en veilig is. En uiteraard is het een duurzame stad. 

Technologie en data zijn onmisbaar in smart cities

Technologie en data zijn zeer belangrijke hulpmiddelen om steden slim te maken. Door data te verzamelen, heb je de beschikking over concrete, feitelijke informatie. Met cijfers kun je vergelijken, rekenen, voorspellen en controleren. Veel van de data is afkomstig uit het Internet of Things; apparaten met sensoren, die verbonden zijn met het internet. Daarnaast produceren consumenten, organisaties, overheden en bedrijven zelf steeds meer data. 

Smart cities nemen beter geïnformeerde beslissingen

Een smart city probeert de stroom gegevens die de stad continu genereert intelligent te benutten. Het gaat dus niet alleen om het verzamelen, maar vooral om het analyseren van data. Data-analyse is het proces van het onderzoeken van big data om patronen, correlaties, voorkeuren en andere nuttige informatie te achterhalen. Uiteindelijk met het doel om beter geïnformeerde beslissingen te nemen. Met de juiste data is een smart city in staat vuilniswagens gerichter onderweg te sturen en verkeer om te leiden wanneer de luchtkwaliteit slecht is.

Smart cities zorgen voor geautomatiseerde processen

Het woord ‘smart’ in smart cities verwijst vaak naar geautomatiseerde/autonome processen. Neem sensoren in slimme verlichting op kantoren die de bewegingen van werknemers volgen. Dit monitoren van beweging levert inzichten op over de manier waarop en de mate waarin ruimten worden gebruikt. Smart city-oplossingen kunnen deze data bijvoorbeeld combineren met data over het weer, waardoor de ventilatie geoptimaliseerd kan worden.

Wat kan 3Bplus betekenen op het gebied van smart cities?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van smart cities? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom én slimme sensortechnologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.