Slimme sensoren meten gevaarlijke stoffen op de werkvloer

TNO ontwikkelt een slimme helm, die moet helpen bij het beperken van langdurige blootstelling aan gevaarlijke stoffen op de werkvloer. De helm kan blootstellingen in de werkomgeving continu meten, zodat er ook direct ingegrepen kan worden.

Beroepsziekten door blootstellingen

De impact van beroepsziekten is groot. In Nederland alleen overlijden er jaarlijks ruim 4.000 mensen als gevolg van langdurige blootstellingen op het werk. Bij 75 procent van hen gaat het om blootstelling aan gevaarlijke stoffen. En dat zijn enkel nog de mensen die overlijden: er worden er natuurlijk nog veel meer ziek.

Slimme helm uitgerust met sensoren

Om langdurige blootstellingen te voorkomen, ontwikkelt TNO een slimme helm, uitgerust met sensoren. Het grote voordeel van zo’n slimme helm is dat er continu gemeten kan worden, in plaats van op gezette tijden. Op die manier kunnen ook namelijk ook pieken in blootstelling in kaart gebracht worden. Het meten gebeurt daarna ook nog eens in realtime, zodat men niet langer op de resultaten hoeft te wachten.

Lees meer: Sensoren op de werkvloer: vragen over ethiek en privacy

Wat kan de slimme helm meten?

Wat zouden de sensoren in de slimme helmen precies kunnen meten? We noemen gaslekken, geluid, fijnstof, benzeen en nog veel meer. De sensoren hoeven overigens niet per se verwerkt te worden in een helm. Je zou ook kunnen denken aan slimme sensoren in kleding en in apparaten. Op die manier combineer je zogenoemde bewegende sensoren met vaste sensoren.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

luchtvervuiling milieu fabriek industrie klimaatverandering

Wat kan de slimme helm betekenen?

Het resultaat van die metingen is een gedetailleerd blootstellingsprofiel over de gehele werkdag. Daarmee kan er direct ingegrepen worden op momenten dat de blootstelling te hoog is. Denk aan het automatisch aanslaan van afzuiging of afslaan van machines. Ook biedt het mogelijkheden voor preventie: de data kan op termijn gebruikt worden om voorspellende modellen te ontwikkelen.

Hoe werkt dat?

Hoe werken die slimme sensoren in de helm precies? We vertellen je meer!

Een sensor is een kunstmatige uitvoering van onze zintuigen. Een sensor neemt de omgeving waar en kan informatie verzamelen. Sensoren kunnen van alles meten, zoals locatie, beweging, geluid, temperatuur, druk, vochtigheid en beelden. Een bekende uitspraak is: “meten is weten”. Hiermee wordt gewezen op het grote belang van meten. Door te meten maak je concrete, feitelijke data, waarmee je kunt vergelijken, rekenen, voorspellen en controleren.

Lees meer: Dit is hoe slimme oplossingen werken: sensoren, IoT en AI

De verzamelde data analyseren

We kunnen allerlei apparaten voorzien van sensoren. Met deze sensoren verzamelen de apparaten gegevens over zichzelf, de manier waarop ze worden gebruikt en over de omgeving om hen heen. Op die manier leggen we continue meetwaarden van sensoren vast. En dat levert heel veel data op! Deze data bevatten een schat aan informatie voor verschillende doeleinden. Door de data te analyseren, kunnen we beter geïnformeerde beslissingen te nemen.

De geanalyseerde data kan vervolgens ingezet worden om de gebruiker te helpen, bijvoorbeeld door hem informatie te geven of om autonoom een actie uit te voeren. We spreken daarbij ook wel over slimme apparaten: apparaten die met elkaar communiceren en zelf acties ondernemen zonder dat de gebruiker hiermee bezig hoeft te zijn. In plaats van te wachten tot jij de ventilatie aanzet, kan je slimme helm dat voor je doen.

Wil je meer weten over de slimme sensoroplossingen van 3Bplus? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de toepassing van smart-technologie. 3Bplus is actief in het aanbieden van integrale slimme oplossingen voor smart cities, smart homes en smart citizens. Wij laten u graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat zijn hotspots en wat zijn wifispots?
Het belang van internet bij je thuis
11 tips om een sterk en veilig wachtwoord te maken
Veilig internetten vanaf je vakantieadres: zeven tips

Mis nooit meer een artikel: volg ons op LinkedIn.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: