078-2034021 algemeen@3bplus.nl

Internet of Things: verwerking van data in cloud of edge?

De door het Internet of Things (IoT) verzamelde data kan op meerdere plekken binnen het netwerk worden verwerkt. Bijvoorbeeld in de cloud of op de edge. We vertellen je graag wat dit precies inhoudt en wat de voor- en nadelen van beide zijn.

Het Internet of Things vraagt om data-anlyse

Het Internet of Things (IoT) is een netwerk van apparaten die met internet zijn verbonden. Door apparaten met internet te verbinden, kunnen ze gegevens verzenden en ontvangen. IoT-apparaten zijn uitgerust met sensoren, waarmee ze gegevens verzamelen. Het gaat dan om allerlei verschillende gegevens, zoals bijvoorbeeld temperatuur, beweging en geluid. Het doel is om gebeurtenissen of veranderingen in de omgeving te detecteren. Worden onderdelen in machines niet te heet? Blijft je bloeddruk binnen een acceptabel bereik? Door de verzamelde gegevens te analyseren kan een men controleren, vergelijken en voorspellen.

IoT-data analyseren in de cloud

De gegevens kunnen op meerdere plekken binnen een Internet of Things-netwerk worden verwerkt, zoals op het apparaat zelf of op afstand. In veel gevallen vindt de verwerking en analyse van data op afstand plaats. Dat gebeurt vaak in de cloud. De cloud is een netwerk van servers (in datacenters), die als één systeem werken. Zodra de gegevens de cloud bereiken, voert de software daar de analyse uit. Het grote voordeel van de cloud is dat het schaalbaar is. Je hebt (in theorie) beschikking over eindeloos veel rekenkracht voor de analyses, of in ieder geval een stuk meer rekenkracht dan lokaal in het IoT-apparaat beschikbaar is.

Smart cities, smart homes: een slimme leefomgeving dankzij smart cities, smart homes met IoT.

Analyses in de cloud kosten tijd

Internet of Things-data wordt op dit moment nog vaak naar de cloud verstuurd. Aldaar wordt het verwerkt en vervolgens teruggestuurd om aan de gebruiker te worden afgeleverd. Dat proces vraagt (een klein beetje) tijd. We spreken daarbij ook wel over latentie. Voor veel (toekomstige) IoT-toepassingen volstaat deze niet-real-time oplossing echter niet langer. Neem een zelfrijdend voertuig dat in een fractie van een seconde moet beslissen of er een obstakel op de weg ligt. In dit geval is het belangrijk dat we de gegevens meteen (of in ieder geval met minimale vertraging) kunnen analyseren.

IoT-data analyseren op de edge

Gelukkig staat de ‘opvolger’ van de cloud staat al klaar. Edge computing biedt een manier om gegevens te verzamelen en te verwerken op lokale apparaten in plaats van in een extern datacenter. Hierbij verzenden sensoren en andere aangesloten apparaten gegevens naar een apparaat dat zich in de nabije omgeving bevindt. Dit zou een gateway-apparaat kunnen zijn, zoals een switch of router, die deze gegevens verwerkt en analyseert.

Analyse op de edge is sneller

Een van de grootste voordelen van edge computing is dat er geen data naar de cloud hoeft te worden verzonden. En dat betekent snellere verwerking! Op die manier maakt edge Internet of Things-technologie echte real-time-processen mogelijk. Voor latentiegevoelige toepassingen is edge computing cruciaal. Uiteraard kan het ook financieel aantrekkelijk zijn om niet alle data naar de cloud te sturen.

Analyse op de edge kost minder stroom

Ook wordt er door data aan de rand van het netwerk te analyseren ook minder stroom verbruikt. Stel dat we een wearable ontwerpen, die opmerkt wanneer een oudere valt. Om dit op te merken, moet de wearable natuurlijk de hele tijd data genereren én verzenden. Met andere woorden: er is een continue verbinding nodig om de data (naar de cloud of een server) te versturen. Edge computing zorgt er echter voor dat de verzamelde data niet meer verzonden hoeft te worden, waardoor de batterij van de wearable langer meegaat. Natuurlijk is het op het gebied van security en privacy ook fijner als data bij de bron opgeslagen en geanalyseerd wordt. Wanneer data niet verzonden hoeft te worden, hebben hackers immers minder kans om de data te stelen.

Analyse in de cloud is schaalbaar

Edge Internet of Things biedt dus een groot voordeel. Toch is het niet altijd het handigst om data lokaal te laten verwerken. Zo kan het best zijn dat er lokaal te weinig rekenkracht aanwezig is om toepassingen echt slim te maken. Dat geldt in het bijzonder voor toepassingen die vragen om analyses met deep learning. In dat geval komt de schaalbaarheid van de cloud weer beter van pas. Met andere woorden: het blijft dus belangrijk om bij elke oplossing te kijken waar de verzamelde data het best verwerkt kan worden.

Internet of Things-oplossingen kunnen in veel gevallen waarde toevoegen. Wij passen IoT bijvoorbeeld toe in stadsontwikkeling, de zorg, vastgoedbeheer, binnen- en buitenmilieumetingen, wegenbeheer, recreatie, hospitality en veiligheid. 3Bplus denkt proactief mee in de toepassing van IoT-oplossingen. Neem gerust contact met ons op om meer te leren over onze oplossingen.

nl_NLNederlands