Kun je de installatie van je zonnepanelen nog wel terugverdienen?

De prijs van zonnepanelen en de prijs van energie stijgen hard. Hoe interessant is het om op dit moment (mei 2022) zonnepanelen te nemen? Kun je de kosten van installatie van zonnepanelen nog wel terugverdienen? En wat gebeurt er als de salderingsregeling afgebouwd wordt? Hoe zorg je ervoor dat zonnepanelen dan financieel interessant blijven?

Zijn zonnepanelen de investering waard?

Sinds de elektriciteitsprijzen stijgen, is de vraag naar zonnepanelen ook flink gestegen. Helaas is de aanschaf van zonnepanelen ook flink duurder geworden. Zijn zonnepanelen de investering nog wel waard? Of is de terugverdientijd te sterk gestegen om de aanschaf financieel aantrekkelijk te maken? Business Insider maakte een berekening.

We gaan ervan uit dat je met tien zonnepanelen je volledige stroomgebruik kan dekken en nog wat energie terug kan leveren aan het elektriciteitsnet. Bij zes panelen is het nodig om toch voor een deel stroom van je energieleverancier af te nemen. Ook nemen we de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025 mee. Vanaf dat moment krijg je steeds minder geld terug voor de stroom die je terug levert aan het elektriciteitsnet. 

zonnepanelen duurzaamheid duurzaam woning huis klimaat klimaatverandering

De terugverdientijd van zonnepanelen is stabiel

Met de stijgende energieprijzen is het jaarlijkse financiële voordeel van het hebben van zonnepanelen fors gestegen. Maar zoals aangegeven: de prijzen van de zonnepanelen inclusief installatie zijn ook duurder geworden. De conclusie is dat deze twee dingen elkaar in balans houden:

De terugverdientijd van zonnepanelen is redelijk stabiel gebleven op drie tot vier jaar.

Wanneer de aanschaf van zonnepanelen de komende jaren even duur blijft, maar de stroomprijzen terugzakken, loopt de terugverdientijd op tot vijf of zes jaar.

De afbouw van de salderingsregeling

Nog even over die salderingsregeling. Deze maand (mei 2022) werd bekend dat deze subsidieregeling voor het terug leveren van zonne-energie aan energieleveranciers tot 2025 blijft gelden. De afbouw van de salderingsregeling zou oorspronkelijk vanaf 2023 in gang worden gezet.

De salderingsregeling werkt als volgt: wie zelf stroom opwekt met zonnepanelen en deze energie niet meteen gebruikt, kan de zonnestroom terug leveren aan het net. Daarvoor krijg je een vergoeding die qua prijs gelijk is aan de prijs die je betaalt als je stroom afneemt van je energieleverancier. Wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd, krijg je echter alleen nog een door je energieleverancier vastgesteld 'kaal tarief', dus zonder belastingen.

Sla je eigen zonne-energie op

Het wordt daarom steeds interessanter om je eigen zonnestroom op te slaan. Je kunt dan altijd je eigen energie gebruiken op momenten dat daar behoefte aan is. Dus ook ’s avonds als de zon niet schijnt. Je kunt je energie bijvoorbeeld opslaan in onze slimme thuisbatterijen. Zo’n slimme thuisbatterij slaat de energie die je teveel opwekt voor je op, en geeft die terug als het nodig is.

Ook nu de salderingsregeling nog geldt, kan onze slimme thuisbatterij je een financieel voordeel opleveren. De slimme thuisbatterij is namelijk ook in staat om energie op een gunstiger moment terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Door dat te doen op het moment dat het rustig is bijvoorbeeld en/of wanneer het tarief hoog is, krijg je zoveel mogelijk geld terug voor je energie.

Onze slimme thuisbatterij werkt met zelflerende algoritmes, die bijvoorbeeld meekijken met wat je zonnepanelen aan energie opwekken. Met al deze data neemt het systeem slimme beslissingen, bijvoorbeeld over wanneer het voordelig is om overtollige opgewekte energie te gebruiken om de slimme batterij op te laden of wanneer er energie op het net gezet moeten worden.

Meer weten over de slimme thuisbatterij? Neem gerust contact met ons op.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: