10 tips om in de zomer energie te besparen op kantoor

Hoe kun je in de zomer op kantoor energie besparen? We zetten in dit artikel 10 tips voor je op een rijtje. Zo hou je het hoofd koel zonder dat je energieverbruik door het dak gaat. Daarbij hebben we in het bijzonder aandacht voor een aantal slimme oplossingen.

1. Houd de warmte buiten

Door warmte zoveel mogelijk te weren, heb je minder energie nodig om je pand weer te koelen. Voorkomen is wat hitte betreft altijd beter dan genezen! Houd zolang de zon op de ramen staat daarom de raambekleding en de ramen dicht. Zodra de zon van de ramen af is, zet je alles juist open om de warme lucht af te voeren. Op die manier houd je het zo koel mogelijk in je kantoor.

2. Kies voor slimme koeling

Soms is het echter zo extreem heet dat je er niet aan ontkomt om te koelen. Kies dan bij voorkeur voor slimme apparaten. Alleen al door gebruik te maken van slimme verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC), samen met slimme zonwering en ramen, kun je tot wel 10 procent besparen op de energie die wordt gebruikt om een gebouw te verwarmen en te koelen. Deze slimme oplossingen zorgen er onder andere voor dat een ruimte nooit onnodig gekoeld wordt, bijvoorbeeld wanneer er niemand aanwezig is, dat er pas vanaf een bepaalde temperatuur gekoeld wordt en dat de airco niet aanslaat als de ramen openstaan.

3. Kies voor slimme verlichting

In de zomer is het langer licht, zodat het vaak niet nodig is om de verlichting aan te hebben. Toch wat extra licht nodig? Kies in dat geval sowieso voor led-verlichting. En maak die bij voorkeur weer slim! Denk aan slimme led-verlichting, die ook weer automatisch uitschakelt als er geen beweging in een ruimte wordt waargenomen en wanneer er meer zonlicht door de ramen komt. Op die manier kun je voorkomen dat verlichting onnodig brandt.

4. Nog meer slimme apparaten

Je kunt slimme apparaten vaak bedienen via een app op je telefoon of via een webportal in de cloud. Daarbij is het meestal mogelijk om bepaalde opdrachten in te plannen, zoals: alle lampen die nog aan staan, mogen na 20:00 uur uitgeschakeld worden. Omdat de IoT-apparaten slim zijn, kunnen ze dit soort routines en gewoontes echter ook leren herkennen. Denk hierbij ook aan een slimme thermostaat. Die leert bijvoorbeeld dat een bepaalde kantoorruimte enkel op maandagochtend wordt gebruikt voor redactieoverleg.

werk kantoor computer stroom energie

5. Zet apparaten echt uit

Haal van apparaten die je niet gebruikt de stekkers uit het stopcontact. Dat geldt ook voor opladers van apparaten die zijn opgeladen. Op die manier kun je sluipverbruik voorkomen. Ongemerkt verbruiken apparaten die op stand-by staan namelijk toch nog stroom. Bonustip: zet apparaten die je niet gebruikt sowieso uit. Apparaten die aanstaan geven namelijk altijd wel een klein beetje warmte af. Dat geldt zeker voor computers.

6. Zorg voor inzicht

Om te kunnen besparen, is het nodig om te weten wat je nu aan energie verbruikt. Dat geeft je inzicht. Aan de hand van deze gegevens kun je ook bepalen op welke gebieden er nog wat te winnen is. Dit kan met onze slimme oplossing, die zelfs het energieverbruik van individuele apparaten bijhoudt. Zo kunnen machines, de airconditioning en de verlichtingssystemen allemaal gemonitord worden. De analyse laat zien waar de energie het meest wordt gebruikt, en soms zelfs waar dat niet nodig is. Ook zijn uitschieters te zien. Daarmee kunnen verouderde systemen herkend worden. Ook kan een (onverwacht) hoog stroomverbruik een indicator zijn van defecte apparatuur. Heb je al energiebesparende maatregelen genomen? Gebruik oplossing dan om de resultaten zichtbaar te maken.

7. Controleer het energielabel

Moet er een apparaat vervangen worden? Let bij de aanschaf van nieuwe machines en apparaten op het energieverbruik. Bijna alle apparaten hebben tegenwoordig een energielabel. Denk aan koelkasten, printers, beeldschermen, laptops en koffiezetapparaten. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Kijk dus niet alleen maar naar de initiële investering, maar ook naar het energieverbruik op langere termijn.  

8. Neem zonnepanelen…

We hoeven je niet te vertellen dat je je energieverbruik flink kunt verminderen door zonnepanelen te laten plaatsen. In mei, juni en juli brengen zonnepanelen het meeste op. Binnen enkele jaren heb je de investering alweer terug verdiend – we rekenen dat hier voor je uit. Op dit moment kun je ook nog gebruikmaken van de salderingsregeling. Wanneer je meer energie opwekt dan dat je verbruikt, dan lever je dat terug aan het stroomnet, waar je voor betaald krijgt.

9. En een slimme batterij!

Wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd, krijg je alleen nog een door je energieleverancier vastgesteld ‘kaal tarief’, dus zonder belastingen. Het wordt daarom steeds interessanter om je eigen zonnestroom op te slaan. Je kunt dan altijd je eigen energie gebruiken op momenten dat daar behoefte aan is. Dus ook ’s avonds als de zon niet schijnt. Je kunt je energie bijvoorbeeld opslaan in onze slimme thuisbatterijen. Zo’n slimme thuisbatterij slaat de energie die je teveel opwekt voor je op, en geeft die terug als het nodig is. Ook nu de salderingsregeling nog geldt, kan onze slimme thuisbatterij je een financieel voordeel opleveren. De slimme thuisbatterij is namelijk ook in staat om energie op een gunstiger moment terug te leveren aan het elektriciteitsnet.

10. Neem isolatie

De meeste mensen denken bij isolatie alleen aan koude winters. Ook wanneer het buiten warm is, komt isolatie echter goed van pas. Een goed geïsoleerd kantoor blijf namelijk veel koeler, omdat de warmte veel minder goed naar binnen kan komen. Hierbij spelen zowel dakisolatie als spouwmuurisolatie een grote rol.

Wil je meer weten over de manieren waarop 3Bplus je kan helpen om energie te besparen? We vertellen je graag over ons slimme energiemeetsysteem, onze slimme batterij en al onze andere slimme oplossingen. Neem gerust contact met ons op.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: