078-2034021 [email protected]

Een zelfstandig leven voor ouderen verrijkt door zorgdomotica

Zorgdomotica voor zelfstandigheid en gemak van ouderen

Mevrouw de Vries heeft ontdekt hoe zorgdomotica haar kan helpen om zo lang mogelijk in haar eigen huis te blijven wonen. Met een combinatie van slimme apparaten, van valsensoren tot videobellen, ervaart ze een nieuwe mate van zelfstandigheid en comfort.

Zodra haar wekker afgaat, wordt mevrouw De Vries begroet door haar slimme speaker: “Goedemorgen! Het belooft een zonnige, maar frisse dag te worden. Wil u het volledige weerbericht horen?” Ze antwoordt met een eenvoudig “ja.”

Automatisering

Terwijl mevrouw De Vries zich uitstrekt, worden de gordijnen automatisch geopend. Ook wordt haar koffieapparaat aangezet en is de slimme thermostaat een half uur geleden al begonnen met het opwarmen van haar woonkamer, zodat ze comfortabel haar ochtend kan beginnen. Het voelt bijna alsof haar huis intuïtief begrijpt wat ze nodig heeft.

Terwijl ze ontbijt maakt, vraagt mevrouw De Vries haar slimme speaker om de thuiszorg te bellen. Met een druk op de knop van haar tablet wordt het videogesprek vervolgens gestart. Haar vertrouwde zorgverlener staat klaar om te luisteren en haar indien nodig bij te staan.

zorgdomotica ouderen

Veiligheid en gemoedsrust

Na het gesprek nestelt mevrouw De Vries zich in haar favoriete stoel. Naast haar klinkt een zacht miauwend geluid. Haar kat is eigenlijk een zorgvuldig ontworpen robotkat, die haar gezelschap houdt en troost biedt. Ze pakt het dier op, zet hem op schoot en hoort een levensecht spinnen.

Sensoren in haar woning, discreet weggewerkt, geven mevrouw De Vries meer vertrouwen wanneer ze naar het toilet gaat, uit bed stapt of simpelweg rondloopt door haar woning. Ze weet namelijk dat als ze onverhoopt zou vallen, de sensor een waarschuwing naar de thuiszorg stuurt.

Terwijl mevrouw de Vries een kopje thee drinkt, kondigt haar slimme medicijnkast aan dat het tijd is om haar medicijnen in te nemen. Ze opent de medicijnkast en de sensor bevestigt dat ze haar medicatie heeft ingenomen. Ook wordt er automatisch een melding naar de thuiszorg gestuurd, zodat ook zij op de hoogte zijn.

Voordat mevrouw De Vries zich klaar gaat maken om naar bed te gaan, vraagt ze haar slimme speaker om de voordeur op slot te doen. Een kijkje in haar tablet laat haar weten dat haar huis inderdaad veilig is afgesloten.

Hub

De tablet van mevrouw De Vries functioneert als een hub voor alle zorgdomotica in haar huis. Al haar slimme apparaten kunnen hierbinnen gekoppeld worden, zelfs die van andere producenten en merken. Dat betekent dat ze hier bijvoorbeeld ook haar energieverbruik kan controleren, haar apparaten kan bedienen en haar alarm in kan stellen.

Mevrouw De Vries wenst haar slimme speaker welterusten, waarna ze rustig in slaap valt, wetende dat ze altijd contact kan houden met haar zorgverleners en haar woning haar waar nodig ondersteunt.

Het verhaal van mevrouw De Vries illustreert hoe zorgdomotica ouderen in staat stelt om zelfstandig te blijven wonen. Als zorgverlener kun je deze technologieën inzetten om de levens van je cliënten te verbeteren. Voor meer informatie over zorgdomotica en het desgewenst bundelen ervan binnen één hub, afgestemd op individuele behoeften van je cliënten, neem je geheel vrijblijvend contact me ons op.