Cybersecurity: wat is een sockpuppet en wat is het verschil met een troll?

Heb je wel eens van de term ‘sockpuppet’ gehoord? We vertellen je in dit artikel graag wat een sockpuppet is en hoe je ze kunt herkennen. Om nepnieuws en misleiding tegen te gaan, is het namelijk belangrijk om sockpuppets te herkennen.

Wat is een sockpuppet?

Een sockpuppet is een fictieve online identiteit. Het sockpuppet-profiel wordt vaak naast iemand zijn of haar echte online profiel gebruikt. Meestal worden de nepprofielen gemaakt met het oog op misleiding en het verspreiden van nepnieuws. Je kunt ze tegenkomen op social media, fora en blogs, waar ze berichten achterlaten.

Het verschil met trolls en bots

‘Trollen’ is een veelgebruikte toepassing van een sockpuppet. Een troll is iemand die opzettelijk een provocerend bericht plaatst. Trollen is een soort van online onrust zaaien, vaak in de hoop om een (boze) reactie uit te lokken.

Je kunt het woord ‘troll’ bijvoorbeeld kennen in het kader van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Er werd namelijk gesteld dat Russische trolls geprobeerd hebben de uitslag van die verkiezingen te beïnvloeden. Eigenlijk is sockpuppet echter een betere term. Het ging namelijk om nepprofielen die gemaakt werden met de bedoeling om te misleiden en nepnieuws te verspreiden.

Kort gezegd is een sockpuppet dus een valse identiteit, waarmee mensen (waaronder trollen) proberen anderen te misleiden. Een sockpuppet is dan ook niet te verwarren met ‘bots’: volledig geautomatiseerde accounts die berichten verspreiden en soms creëren. Een voorbeeld is de Big Ben Clock-account op Twitter, die elk ‘BONG’ plaatst. Belangrijk hierbij is dat een bot volledig autonoom werkt: dat ‘BONG’ wordt automatisch verstuurd, zonder dat een mens het actief hoeft in te typen.

Lees meer: Wat is een honeypot en wat is de rol ervan in cybersecurity?

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

laptop computer internet hacker cybersecurity veiligheid beveiliging privacy wifi

Hoe herken je een sockpuppet?

Sockpuppets kunnen een ware plaag vormen in online discussies. Zeker wanneer een gebruiker meerdere accounts maakt, die allemaal op elkaar reageren met het doel de discussie te domineren en/of nepnieuws verspreiden. Om nepnieuws tegen te gaan en niet in de misleiding te trappen, is het belangrijk om sockpuppets te herkennen. We geven een aantal tips (via XS4ALL):

  • Hebben verschillende profielen opvallend vaak interesse in dezelfde onderwerpen?
  • Controleer wanneer profielen aangemaakt zijn; pasgeleden, allemaal op dezelfde dag?
  • Let op overeenkomsten in schrijfstijl; maken verschillende profielen consequent dezelfde fouten?
  • Vaak reageren sockpuppets met korte berichten op controversiële onderwerpen, ook zijn ze vaak agressiever

Gelukkig nemen steeds meer social mediakanalen, blogs en fora maatregelen tegen sockpuppets. Denk daarbij aan bans op basis van IP-adressen. Ook wordt er voor de herkenning van sockpuppets steeds vaker gebruik gemaakt van Artificial Intelligence (AI). AI-systemen kunnen namelijk met grote betrouwbaarheid vaststellen of dezelfde persoon achter meerdere accounts zit (via Newscientist).

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

De toekomst van werk: 3 technologische innovaties op de werkvloer
Datalekken vinden meestal onopzettelijk plaats; dit zijn 4 oorzaken
Bart Lageweg levert met Bizway de meest betrouwbare IT-oplossingen
Nederlanders maken zich amper zorgen over digitale veiligheid

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: