Voorbeelden van cloud-toepassingen

Net zoals het internet is de cloud geen eigendom van een organisatie – het is een verzamelnaam voor een verscheidenheid aan applicaties die door veel verschillende organisaties worden beheerd. Er zijn verschillende soorten cloud computing-services beschikbaar. In dit artikel richten we ons op services die geschikt zijn voor individuele gebruikers die bijvoorbeeld foto’s, documenten en video’s willen opslaan.

Ook jij maakt gebruik van de cloud

De kans is groot dat je al een vorm van cloud computing hebt gebruikt. Als je bijvoorbeeld een e-mailaccount hebt bij Hotmail of Gmail, dan heb je (ongemerkt) al enige ervaring met cloud computing. In plaats van dat het e-mailprogramma op je computer uitgevoerd wordt, log je namelijk op afstand in op een web-e-mailaccount. Anders gezegd: de software en opslag voor jouw e-mail-account bevindt zich niet op je computer, maar in de cloud.

Bekende cloud-toepassingen

Er zijn honderden cloud-services en -providers en dat aantal lijkt elke dag toe te nemen. We noemen een paar bekende spelers. Om te beginnen de hierboven al even genoemde web-e-mailproviders zoals Gmail en Hotmail. Ook op het gebied van foto-opslag zijn er talloze bedrijven actief. Sites als Flickr en Picasa hosten bijvoorbeeld miljoenen digitale foto’s. Gebruikers maken online fotoalbums door foto’s rechtstreeks naar de cloud-servers van deze bedrijven te uploaden. Of neem YouTube, dat miljoenen door gebruikers geüploade videobestanden host. Daarnaast kun je ook denken aan social mediabedrijven als Facebook, waarbij door gebruikers geplaatste content in de cloud wordt opgeslagen.

We lichten nog een voorbeeld uit: Google Drive.  Bij deze cloud computing-service kunnen gebruikers hun bestanden in de cloud opslaan. Vervolgens kunnen ze de bestanden bewerken met de bijbehorende cloud-apps, zoals Google Docs en Google Sheets. Je kunt Drive openen op je pc, maar ook op je tablet en smartphone. Voor die laatste apparaten bestaan er ook afzonderlijke apps voor onder meer Docs en Sheets. De meeste services van Google zijn trouwens goede voorbeelden van cloud computing. Denk aan het eerder genoemde Gmail, maar ook aan Google Agenda en Google Maps.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

smartphone social media

Opslag in de cloud én lokaal

De scheidslijn tussen lokaal computergebruik en cloud computing is soms erg vaag. Dat komt omdat de cloud tegenwoordig deel uitmaakt van bijna alles op onze computers. Je kunt bijvoorbeeld lokale software op je pc hebben staan, zoals Microsoft Office, die ook een vorm van cloud-opslag biedt: Microsoft OneDrive. Daarnaast zijn er van traditionele programma’s, zoals Office, ook webgebaseerde versies, zoals Office Online. Deze online versies zijn volledig toegankelijk via je webbrowser; je hoeft dus geen programma te installeren. Dat maakt deze versies cloud based.

We kennen ook hybride services zoals Dropbox. Deze service slaat bestanden zowel in de cloud als lokaal op. Door automatisch te synchroniseren met de lokale bestanden op de harde schijf van je computer, heb je altijd een back-up van je bestanden in de cloud, waar je natuurlijk middels een internetverbinding weer bij kunt. Synchronisatie is een belangrijk onderdeel van cloud computing. Dankzij synchronisatie kun je bijvoorbeeld ook met meerdere mensen op afzonderlijke apparaten aan hetzelfde bestand werken. De bestanden staan immers op servers in een datacenter, in plaats van lokaal op het apparaat van een van de personen. Dit is ook de reden waarom een gebruiker zich op verschillende apparaten kan aanmelden bij zijn Instagram-account en overal toegang krijgt tot zijn foto’s, video’s en gesprekken.

Volledig in de cloud

Het feit dat je dankzij de cloud niets op je pc, tablet of smartphone hoeft op te slaan, is natuurlijk een uitkomst als je lokaal weinig opslagruimte hebt. Als je een video op YouTube wilt bekijken, hoef je deze niet eerst te downloaden. In plaats daarvan stream je de video van de cloud naar je computer, zodat je meteen kunt beginnen met kijken. Op dit moment is de Chromebook het bekendste voorbeeld van een apparaat dat volledig op de cloud is gericht. Chromebooks zijn laptops die net voldoende lokale opslag hebben om het Chrome OS uit te voeren. Verder speelt alles zich online af: apps, media en opslag bevinden zich allemaal in de cloud.

Betaalde en gratis cloud-toepassingen

Sommige van de hierboven genoemde cloud-services zijn gratis. Voor andere moet je echter wel betalen. Over het algemeen geldt dat de prijs voor cloud services flink gedaald, sinds meer bedrijven de markt hebben betreden. Daarnaast bieden veel van de bedrijven die kosten in rekening brengen voor hun services ook een gratis optie aan. Daarbij is de hoeveelheid opslag dan bijvoorbeeld kleiner dan voor betalende klanten.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat is de cloud: een introductie
Hoe werkt de cloud – de cloud uitgelegd
Wat zijn de verschillende cloud-services?
Wat zijn de voordelen van de cloud?
Wat zijn de nadelen van de cloud?
Hoe veilig is het om je data op te slaan in de cloud?


Bronnen

CloudAcademy
CloudFlare
HowStuffWorks
PCMag
Vox

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: