Walter Verbruggen levert met AVUTEC visuele, intelligente systemen

AVUTEC ontwikkelt en produceert visuele, intelligente sensoren en systemen. Het bedrijf wil camera’s laten begrijpen wat ze zien en verantwoorde beslissingen laten nemen. Sales director Walter Verbruggen vertelt hoe AVUTEC met innovatieve producten en technologieën boven het maaiveld uitsteekt.

Een indrukwekkend portfolio

“Ik deed HBO Elektronica, met het idee om R&D in te gaan. Toen iemand tijdens een stage tegen me zei dat een technisch commerciële richting wel iets voor mij zou zijn, heb ik dat serieus genomen en altijd veel werkplezier gehad in technisch commerciële managementfuncties. Op het moment dat ik een vacature bij AVUTEC tegenkwam, vroeg ik me af hoe ik dat bedrijf – ondanks een indrukwekkend portfolio – nog niet kende. In gesprek met de directeur, die oprichter/eigenaar en systeemarchitect van de producten en het visuele ecosysteem is, kwamen we al snel overeen dat ik de commercie zou gaan managen. Ik ben sindsdien sales director bij dit innovatieve bedrijf.”

Visuele, intelligente sensoren

“AVUTEC is een fabrikant van visuele, intelligente sensorsystem die werken op basis van Kunstmatige Intelligentie (KI). Eigenlijk willen wij camera’s leren begrijpen wat ze zien. We combineren daarvoor visuele sensoren met de slimste, interne software. Tegenwoordig krijgt natuurlijk heel veel het label KI mee, maar wij zijn er daadwerkelijk al twaalf jaar geleden mee begonnen.”

Kentekenherkenning en meer

“De basis van onze producten is het CortexFramework, ons computer vision–integratieplatform. De oneindige integratiemogelijkheden en accurate herkenningsmodules, die het framework biedt, vormen twee belangrijke pijlers van onze producten. CortexFramework kan lokaal, in the cloud en on the edge draaien. De input van het CortexFramework is altijd visueel. Inkomende camerabeelden worden geanalyseerd en geïnterpreteerd. Herkenningsresultaten en metadata worden vervolgens via softwareconnectoren doorgezet naar third party–systemen, die de implementatie van slim gedrag in de prakrijk brengen. Wij zijn specialist op het gebied van kentekenherkenning (ANPR), maar inmiddels kunnen we, gebruikmakend van deep learning, ook andere beeldherkenningstaken en –analyses aanbieden.”

Deep learning-videoanalyse

“Ik geef een voorbeeld van een toepassing. Bij de toegangspoort van een fabriek wil men verschillende voertuigen classificeren. Voor een vrachtwagen moet de poort altijd automatisch opengaan. Als er echter een personenauto wordt gedetecteerd, dan mag dit voertuig alleen doorrijden als hij het juiste kenteken heeft. Kentekenherkenning, visuele objectanalyse, objectclassificatie, lokalisatie, segmentatie, identificatie of objecttracking, bijvoorbeeld om te kunnen tellen; CortexFramework kan deze taken allemaal gelijktijdig in de sensor uitvoeren.”

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Machine learning: definitie, werking en voordelen. Alles dat je moet weten over machine learning.

Meervoudige functies

“In marktanalyses is al langer te lezen dat visuele sensoren de belangrijkste, meervoudige functies gaan krijgen in smart cities. Dat is precies de reden waarom wij nu naar een nieuwe generatie van onze sensoroplossingen gaan. Ze zien er hetzelfde uit, maar het nieuwe rekenhart is zoveel malen krachtiger. Met de voorgaande interne processor konden we al heel snel en nauwkeurig kentekenherkenning uitvoeren, maar nu dus ook meervoudige deep learning-taken erbij laten uitvoeren.”

Voorbeelden van toepassingen

“We zijn met een gemeente in gesprek, die graag wil weten hoeveel en welke bootjes er door de kanalen varen. Ook helpen we inmiddels vele wasstraten, die eerder niet wisten wie hun terugkerende klanten waren. Een derde voorbeeld is containercodeherkenning, dat volledig geautomatiseerd kan worden. Of neem objectherkenning om bouwterreinen te beveiligen tegen indringers. Ten slotte noem ik de ING, waarmee we succesvolle pilots hebben gedaan rondom het kunnen pinnen met je kentekenplaat.”

Software en hardware

“De hardware en software die wij combineren, ontwikkelen we helemaal zelf. Het gaat dan om het systeemontwerp, het schrijven van software, het samenstellen en vervaardigen van de componenten, plus het bieden van een volledig remote functionerende helpdesk. Lenzen, sensoren, processoren, geheugen, interfaces; hardware-ontwikkeling is de afgelopen tijd ook een hele belangrijke activiteit bij ons geworden. We zijn in 2008 begonnen met het programmeren van KI-systemen. Sinds 2016 rolt ook onze eigen hardware van de band. Daarmee zijn wij nu een heuse Nederlandse cameraproducent geworden.”

Hardware in een robuust jasje

“Onze klanten vroegen om extra robuuste systemen. Dat begon eigenlijk in die wereld van de autowasbranche. Camera’s zijn daar vanwege vocht, vuil en chemicaliën binnen een halfjaar kapot. Aangezien men wel gebruik wilde maken van onze technologie, hebben we gezorgd voor camera’s in een industrieel, robuust jasje. Op die manier zijn we begonnen met de ontwikkeling van hardware, die nu tot de Gatekeeper–familie heeft geleid.”

Waar eindigt dit?

“Wat betreft toekomstige toepassingen? Daarvan weet je nooit precies waar het eindigt. Een aantal van de voorgaande voorbeeldtoepassingen komen voort uit de vragen, die vanuit onze klanten, dus de markt, op ons afkomen. Alle toepassingsmogelijkheden, waar onze Gatekeeper en CortexFramework voor gebruikt gaan worden, van te voren bedenken is onmogelijk. Met onze producten inspireren wij onze partners en vice versa. Op dit moment werken we verder naar miniaturisaties van onze oplossingen. Op die manier kunnen onze sensorsystemen straks ook ingebouwd worden, bijvoorbeeld in slimme laadpalen en parkeersystemen op straat.“

Zelflerende camera’s

“Ondertussen gaat het trainen van de KI-systemen door. Daar is heel veel materiaal voor nodig: vaak wel honderdduizenden foto’s om het systeem onderscheid te laten maken tussen bijvoorbeeld een hond en een kat. Het is onze missie om onze oplossingen steeds verder door te blijven ontwikkelen om onze klanten de laatste technologie te kunnen bieden. Misschien hebben we in de toekomst wel zelflerende camera’s. Bij alle ontwikkelingen blijft het natuurlijk wel belangrijk om onze privacy voor ogen te houden. Om die reden voeren wij ook geen gezichtsherkenning uit, al is ons systeem daarvoor wel heel geschikt.”

Integratie en onderhoud

“Iedereen weet dat onze markt heel hard groeit. En dat betekent dat we zeker niet de enige op de markt zijn. Een van de verschillen die wij maken, is dat onze systemen flexibel en onbeperkt te integreren zijn met systemen van derden. Daarnaast houden we de onderhoudskosten zo laag mogelijk: al onze systemen zijn op afstand te configureren, te onderhouden en te monitoren. Dus dat betekent een groot voordeel ten opzichte van andere producten, waar nog wel op locatie aan gesleuteld moet worden, of er een nieuw type camera moet worden aangeschaft voor alleen een extra gevraagde functie.”

De toegevoegde waarde van partners

“We vinden het heel belangrijk om een hoog technologische bijdrage te leveren aan de maakindustrie in Nederland en Europa, want die markt is al heel dun. We werken met een relatief klein en compact team. Daarmee zijn we bijzonder slagvaardig. Daarnaast hebben we een uitgebreid partnernetwerk, waarbij de partners allemaal hun eigen toegevoegde waarde bieden bij het aanbieden van onze oplossingen aan de eindklant. Dat geldt ook voor 3Bplus.”

Een hoger perspectief

“Het wordt steeds belangrijker om in de keten samen te werken. Neem het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Er zijn nu al grensoverschrijdende systemen nodig om de douanediensten aan beide kanten goed in te kunnen richten. We moeten steeds meer vanaf een hoger perspectief naar dit soort systemen en oplossingen kijken. Daarom geloven wij dat samenwerking met andere bedrijven en landen, maar zeker ook systeemintegratie, altijd heel erg belangrijk zullen blijven, ook in de toekomst.”

Walter Vergruggen Avutec
Walter Verbruggen is sales director bij AVUTEC.
Je vindt hem op LinkedIn.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: