Historische figuren gefotografeerd met Artificial Intelligence (AI)

In een artikel in het Friesch Dagblad vinden we een foto van Vincent van Gogh. Zelfs zijn sproeten en rimpels zijn te zien. Fotograaf Bas Uterwijk maakte de foto onlangs, oftewel ruim honderd jaar na de dood van de schilder. Hoe dat kan? Voor zijn foto’s maakt Uterwijk gebruik van Artificial Intelligence (AI).

AI maakt foto’s van historische figuren

De fotograaf werkt met het softwareprogramma Artbreeder; een database vol met foto’s en beelden. Door gebruik te maken van de AI-techniek deep learning kan Artbreeder van een selectie van afbeeldingen weer nieuwe, realistische beelden reconstrueren. Toen het mogelijk werd om zelf foto’s aan de database toe te voegen, wist Uterwijk het enige authentieke portret van Billy the Kid te reconstrueren. Op dit moment wist hij dat hij heel veel figuren, van wie we alleen een idee hebben van hoe ze eruitzagen, een heel realistisch gezicht kon geven.

Artificial Intelligence ingezet om Romeinse keizers te reconstrueren.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

artificial intelligence ai oog computer vision

AI-foto’s van Rembrandt en Napoleon

Sindsdien zette Uterwijk onder meer Rembrandt, Napoleon, Macchiavelli, Mona Lisa en David al voor zijn AI-lens. Hij kiest het liefst voor mensen die leefden vóór de uitvinding van de fotografie. Het probleem was echter dat Artbreeder (met name) getraind is op hedendaagse gezichten. Met historische figuren heeft het programma geregeld wat moeite, zo maakt het van ouderwetse snorren bijvoorbeeld vaak modernere varianten zonder de puntjes. Zodoende maakt Uterwijk ook gebruik van Photoshop.

Zijn project is een constante zoektocht naar de balans tussen realisme en fantasie. De fotograaf pretendeert daarom niet dat zijn AI-foto’s historisch accuraat zijn.

Wat is Computer Vision en wat is het verband met AI?

Nieuwe kunst met Artificial Intelligence

Uterwijk meent dat AI in de nabije toekomst een gigantische rol in onze levens gaat innemen. Hij benoemt onder meer het herkennen van tumoren op röntgenfoto’s en het identificeren van andere weggebruikers in zelfrijdende auto’s. Ook op het gebied van kunst ziet hij veel toepassingen. Hij denkt dan bijvoorbeeld aan het creëren van foto’s van mensen die helemaal nooit hebben bestaan.

Bas Uterwijk is onder meer te volgen via zijn Instagram-account: @ganbrood.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Artificial Intelligence ingezet bij detectie tumoren in longen en bloed
Verkeersveiligheid vergroten met voorspellende analyse met AI
Deep fake-video’s kunnen onze mening over een persoon veranderen
ICT-trends: Artificial Intelligence blijft zich doorontwikkelen

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: