078-2034021 algemeen@3bplus.nl

Wij schrijven met grote regelmaat over Artificial Intelligence (AI). We hebben in het bijzonder aandacht voor de combinatie van het Internet of Things (IoT) en AI. We beschreven de relatie als een keten, waarbij door het IoT verzamelde data geanalyseerd worden met AI. De echte waarde van het IoT zit ons inziens namelijk in de inzichten die analyse van die data oplevert. En hoe sneller je gegevens analyseert, hoe groter de waarde van data. De combinatie van IoT met AI maakt realtime reacties mogelijk. Daarnaast zorgt AI ook voor verwerking van gegevens naderhand, zoals het zoeken naar patronen in gegevens en het uitvoeren van voorspellende analyses.

De ethiek achter AI (Artificial Intelligence)

AI bezit de potentie om de wereld te veranderen. Gezien het duizelingwekkende tempo waarin de benodigde rekenkracht en machine learning-bibliotheken toegankelijk worden, is het aannemelijk dat we snel meer toepassingen van AI zullen zien. Meer toepassingen betekent ook meer manieren waarop (onbedoelde) schade kan optreden. Voeg daaraan de unieke manieren waarop AI mogelijk schade kan veroorzaken toe, en het wordt duidelijk dat het helemaal geen gek idee is om over de ethiek achter AI te spreken.

Het gaat bij ethische AI bijvoorbeeld om het voorkomen van bias en het zorgen voor transparantie van beslissingen, maar ook om bredere issues als cybersecurity en mogelijk banenverlies. Om tot een goed gesprek over ethische AI te komen, moet eerst duidelijk worden waarin AI zoal wordt toegepast… Het aantal (mogelijke) toepassingen is namelijk heel erg groot! Zodoende komt de Amerikaanse denktank AI Initiative, die zich specifiek verdiept in ethische AI, met onderstaande afbeelding, waarin een aantal van de belangrijkste IoT-AI-combinaties in beeld worden gebracht.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

AI toepassingen dagelijks leven

Meer lezen over Artificial Intelligence?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Slimme oplossingen voor grote problemen
Hybride intelligentie: wanneer mens en AI samenwerken
Big Data-analyse met Artificial Intelligence (AI)

Share This