078-2034021 [email protected]

Van 1G naar 5G; een rit langs de generaties mobiele netwerken

In een artikel op Tweakers worden de verschillende generaties mobiele netwerken besproken. Van 1G naar het huidige 5G; de generaties hebben elkaar snel opgevolgd. Laten we eens kijken wat de verschillende generaties ons gebracht hebben. Daarbij ook aandacht voor de uitrol van 5G, dat bijvoorbeeld van betekenis is op het gebied van het Internet of Things (IoT) en robotica.

Het begon met 1G

In dit artikel maken we een rit langs de ontwikkeling van de verschillende generaties mobiele netwerken. Uiteraard te beginnen met 1G. Het is nog geen mensengeneratie geleden dat 1G ingevoerd werd. Het eerste netwerk voor mobiele telefonie werd namelijk begin jaren ’80 uitgerold. Daarmee werden signalen niet langer via een lijn, maar via radiosignalen verzonden. Omdat het netwerk nog wel analoog was, was het enkel geschikt om te bellen. Bellen deed je dankzij 1G echter wel voor het eerst op een mobiel toestel.

De toekomst van 5G; onderdeel Internet of Things (IoT).

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

internet wifi verbonden connectiviteit smartphone social media 5g

De komst van 2G en 3G

Het 2G-netwerk was wel digitaal, zodat ook digitale en visuele communicatie mogelijk werd. Ook werden de eerste mobiele internetdiensten een feit.  Zo konden we via het netwerk tekstberichten een mms-berichten versturen. Op hun pc’s begon het reguliere ‘http’-internet goed op gang te komen. Mensen gingen bijvoorbeeld steeds meer e-mailen, en ook waren de eerste sociale netwerken in opkomst. Om die datavolumes op mobiel aan te kunnen, werd 3G uitgerold. Dit netwerk kon een grotere hoeveelheid data verwerken en versturen, met een hogere snelheid. Smartphones maakten het reguliere internet toegankelijk en makkelijk in gebruik.

Het huidige landschap

In 2010 volgde de invoering van 4G-technologie, dat het internet met zijn grotere snelheid echt mobiel maakte. Met 4G werd het mogelijk nog meer data te verwerken, zodat applicaties als Netflix, YouTube en Instagram zonder problemen op onze telefoon draaien. Inmiddels zijn we alweer 10 jaar verder en is het tijd voor de uitrol van het 5G-netwerk.

4G versus 5G: wat zijn de verschillen tussen de mobiele netwerken?

Dit zijn de kenmerken van 5G

3bplus.nl/sneller-internet-en-andere-beloftes-van-5g-en-wifi-6/(opens in a new tab)

5G is wederom sneller, maar ook flexibeler. Zo is het mogelijk het mobiele netwerk in aparte ‘slices’ op te delen. Dat betekent dat we een op maat gemaakte connectie voor een groep toepassingen kunnen realiseren, waarbij de focus bijvoorbeeld op betrouwbaarheid of laag energieverbruik ligt. Ook neemt de connectiedichtheid toe, zodat er tot wel een miljoen IoT-apparaten per vierkante kilometer aangesloten kunnen worden. Ten slotte noemen we de lage latency (responstijd), die bijna real-time-toepassingen mogelijk maakt.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Hackers richten zich steeds meer op thuiswerkers en IoT-apparaten
Wat is een honeypot en wat is de rol ervan in cybersecurity?
11 tips om een sterk en veilig wachtwoord te maken
De kansen en risico’s van edge computing voor het bedrijfsleven