078-2034021 algemeen@3bplus.nl

De combinatie van AI en sensoren

In deze serie artikelen bespreken we de combinatie van Artificial Intelligence (AI) en sensoren op verschillende gebieden. Zo kunnen AI en sensoren onder meer samen worden toegepast in de robotica. Ook zijn er toepassingen denkbaar in gebieden als Internet of Things (IoT), gezondheidszorg, landbouw, bouwkunde, transport, en informatie en entertainment. In de volgende artikelen bespreken we al deze gebieden stuk voor stuk. We beginnen deze serie echter met een algemene introductie op de combinatie van AI en sensoren.

De toepassingen van AI en sensoren

 

AI en sensoren – perceptie en actie

Bepaalde Artificial Intelligence-programma’s kunnen worden gezien als intelligente agents die interageren met omgevingen. In het algemeen communiceren intelligente agents op twee manieren met hun omgeving: perceptie en actie. Voor het doel van AI is perceptie het proces van het transformeren van iets uit de omgeving naar interne representaties (herinneringen, overtuigingen, etc.). Als een robot bijvoorbeeld een camera gebruikt om te bepalen of hij een muur voor zich heeft, dan gebruikt hij waarneming. In dit voorbeeld is de camera een sensor. In de breedste definitie is een sensor een apparaat waarvan het doel is om veranderingen in de omgeving te detecteren, en vervolgens een signaal of gegevens te genereren op basis van die veranderingen. Over het algemeen zijn de sensoren wat agenten gebruiken om waar te nemen.

 

Toepassingen van AI en sensoren

AI’s kunnen vele soorten sensoren hebben, met inbegrip van degenen die analoog zijn aan de menselijke waarneming, maar ook enkele die mensen niet hebben, zoals sonar, infrarood en gps-signalen. Hoe zit het met een AI die geen lichaam heeft, zoals een muziek-aanbeveling systeem? De sensoren zijn in dit geval abstracte functies in de programmering van de agent, in plaats van stukken hardware, zoals op een robot. De functie die detecteert wanneer een gebruiker klikt of de functie die informatie ophaalt uit de database kunnen worden gezien als sensoren.

Met behulp van sensoren krijgt Artificial Intelligence meer toepassingen in de echte wereld. Sensortechnologie en AI komen onder meer samen in onderstaande gebieden: robotica, Internet of Things (IoT), gezondheidszorg, landbouw, bouwkunde, transport, en informatie en entertainment. In deze serie artikelen bespreken we al deze gebieden, te beginnen met robotica.

Dit artikel is onderdeel van een serie.

Lees meer:

Deel 2 – Robotica – de combinatie van AI en sensoren
Deel 3 – IoT en AI: het Internet of Things verrijkt met Artificial Intelligence
Deel 4 – AI en zorg – datamanagement, behandelplannen en meer
Deel 5 – Landbouw en veeteelt – AI in de agrarische sector
Deel 6 – Sensoren en AI in gebouwbeheer – slimme gebouwen
Deel 7 – AI in de transportsector – zelfrijdende auto’s en meer
Deel 8 – Populaire toepassingen van AI – entertainment en informatie
Infographic – De kracht van AI met sensoren
Bronnen – Bronnen 3Bplus artikelen AI

Share This